jueves, 7 de abril de 2016

Watt, James (1736-1819)
Enginyer, mecànic i inventor escocès. Treballà com a mecànic a Londres i a Glasgow. Amb motiu de la reparació d'una màquina de vapor de Newcomen, ideà una sèrie de perfeccionaments per a aprofitar més bé el vapor mitjançant un condensador separat (1765); poc després (1769) patentà el seu invent. El 1775 es posà a fabricar la seva màquina. Ideà diversos sistemes per a la conversió del moviment alternatiu en rotatiu. Ideà també l'èmbol de doble efecte (1785) i el famós regulador de boles que duu el seu nom. Per les millores introduïdes hom el considera, sovint, com el veritable creador de la màquina de vapor moderna. Concebé també un mètode per a determinar el pes específic dels fluids, descobrí la composició de l'aigua i proposà el vapor com a forma d'energia per a la propulsió terrestre i marítima


Boulton, Matthew (1728-1809)
Industrial i enginyer anglès. El 1769 adquirí els drets sobre la màquina de Watt, amb qui en patentà diversos perfeccionaments. Construí diferents tipus de bombes, màquines per a moldre gra, una premsa per a encunyar moneda, etc. 




Jenner, Edward (1749-1823)
Metge anglès, deixeble de Hunter. Preocupat per la verola, posà en pràctica l'antic sistema oriental de la inoculació usant limfa de grangers afectats pel cow-pox (malaltia de les vaques). Aquesta mesura preventiva salvà la vida, des del 1796, a moltes persones contagiades de verola i fou l'origen de la vacunació, que ha estat emprada amb èxit contra moltes altres malalties infeccioses (Pasteur, Koch, Ferran, etc). Els resultats a les 23 primeres vacunacions foren comentats per Jenner al seu llibre Inquiry into the Cause and Effects of the Variolae Vaccinae (1798).

No hay comentarios:

Publicar un comentario